• Topol pri Medvodah 1
  • +386 (0) 1 361 29 10

Na sejmu GAST na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je v začetku februarja potekalo 26. Državno prvenstvo vmešanju pijač in sicer v kategoriji brezalkoholni koktajl. Na prvenstvu je sodelovalo 17 barmanov, med katerimi je prvo mesto in naziv državnega prvaka zasedel Rok Dobnikar iz Gostilne Dobnikar s koktajlom OZI BU in se tako uvrstil na svetovno prvenstvo vmešanju brezalkoholnih pijač, ki bo junija 2017 na Češkem. Z Rokom smo se pogovarjali o njegovi zmagi in idejah.

Vsake zmage sem vesel

Rok Dobnikar nam je zaupal, da je zelo vesel zmage in naziva državnega prvaka, hkrati pa poudaril, da je te zmage vesel, kot vsake druge, saj je vsaka zmaga po svoje zanimiva. Se pa zaveda, da ta zmaga za seboj povleče nove obveznosti – priprave na svetovno prvenstvo. Na svetovno prvenstvo na Češko bo odšel z istim koktajlom, katerega bo dodelal in mu dodal piko na i.

Zanimalo nas je od kje ideja pripraviti koktajl v lončku in ne kozarcu kot smo vajeni. »Prihajajo novi trendi, že dalj časa imam druge zamisli in ideje, še bolj, ekstravagantne, ki jih še nisem uporabil, ker nisem vedel, kako bodo sodniki odreagirali na njih, pa tudi samo tekmovanje se mi je zdelo, da še ne bi mogel tega dobro izpeljati, da bi dobro izgledalo, zato sem raje bolj na sigurno varianto, ki pa je vseeno drugačno od dosedanjih.«

Sodniki ocenjujejo celostno podobo

Na začetku je imel Rok 1 minuto časa, da je predstavil koktajl, ki ga bo pripravil in zgodbo, temu je sledilo 7 minut časa za pripravo 5 enakih koktajlov, kjer so sodniki ocenjevali strokovno delo – polivanje, pravilno merjenje, pravilna receptura, uporaba pravega pribora in na koncu še celoten izgled koktajla, okus, aroma, videz koktajla, kar so skriti sodniku v zakulisju ocenjevali. Rokova zgodba OZI BU koktajla je bila preprosta. Lončki so mu že od nekdaj všeč, ko pa je skupaj s hčerko Evo gledal risanko OZI BU, je njegov koktajl dobil ime. Inspiracija mu je bil korenček, kot glavna sestavina, kateremu je nato dodajal ostale sestavine. Ideja serviranja je ideja, ki je že nekaj časa nastajala, tokrat pa jo je uresničil.

Še kakšna zmaga …

Rok ima za prihodnost enostavne in tudi uresničljive cilje: »Želim se udejstvovat na čim več tekmah, na vseh slovenskih in tudi na mednarodnih v tujini. Ter pridobiti še kakšen naslov državnega prvaka in vidno uvrstitev na svetovnih prvenstvu.« Za konec pa vsem devetošolcem, ki se odločajo kam naprej v šolo svetuje: »Poklic gostinca in barmana je zanimiv poklic in zelo zahteven, ker moraš ves čas spremljati novitete, razvoj pijač, a je zelo širok poklic v katerem lahko izražaš svoje misli in ideje.«

Trenutno še ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja